Mindenki egyért

Az elsőt házat az ellenségednek, a másodikat a barátodnak és a harmadikat – talán- magadnak építed, tartja a mondás. Csak egy igazi jó csapattal lehet alkotni, és ha az építésztől kezdve, a lakberendezőn, a mesteremberek át mindenki egyet szeretne, akkor igenis lehet elsőre tökéletes házat építeni. Anyagi túlkapások, időbeli csúszások nélkül.

Csöngetek, és a mindent takaró téglakerítés mögül egy szép, arányaival sem hivalkodó rendezett ház bukkan elő. Szolid színek praktikus, ám esztétikus formák. A háromszintes családi ház nyolc és fél hónap alatt nemhogy kulcsrakész állapotba került, hanem teljesen kész lett: mire a család beköltözött, helyükre kerültek a beépített bútorok, a képek, de még a függönyök is.

– Mikor elmondtuk a barátainknak, hogy építkezésbe fogunk, sokan óva intettek minket és mosolyogni valónak találták a rövid határidőt – meséli Zsuzsa. – De szerencsék volt, mert nagyon megbízható csapat verbuválódott össze. A sikeres építkezés alapja egy jó terv és egy megbízható építész volt. Oliver Salest, az Angliából ideszármazó építészt baráti ajánlással találták, és segítségével a különböző elvárások hamarosan egy ház tervrajzává alakultak. A ház angolos mivoltáról a téglakerítés árulkodik, amúgy sokkal inkább megfelel a nemzetközi trendeknek. Stílusát tekintve nem lehet besorolni sem a kis hazánkban mosolyognivaló mediterrán, vagy modernista irányzatba. A nemzetközisége talán a praktikumában és tágasságában a legjobban megfogható. Nincs fölöslegesen nagy nappali, lévén, hogy ott tölt a legkevesebb időt a család, és a garázs sem a pincébe került, hogy ne kelljen lépcsőzni, hanem egy ajtón át a garázsból rögtön az előtérbe juthatunk. A nappalival szemben a mosókonyha az átlagosnál lényegesebben nagyobb, a lakószoba igényességével berendezett helyiségben kényelmesen elférnek a ruhaszárító állványok és a kinyitott vasalódeszka is, ami egy többgyerekes családnál jogos, ám sajnos nálunk ritkán alkalmazott megoldás. 

Ami szintén szokatlan a hazai gyakorlatban, hogy a kert kialakítása előkelő helyen szerepelt a fontossági sorrendben, így beköltözéskor nem kellett kalucsniban megközelíteni a házat, és a gyerek is hamarosan birtokba vehették a játszóteret. Ennek elengedhetetlen feltétele volt, hogy a költségvetés tervezésekor ez is bekerüljön, és hogy azt tartani tudják, ami végül sikerült is.

Az építész olyan részletes tervet készített, amit az ajánlattételre kiválasztott kivitelezők megcsodáltak, végül Szabó Bence HÁSZ Kft.-re került a választás, akinek pontos munkája a később jövő mesterembereket is lenyűgözte. Úgy készítették elő a ’terepet’, hogy a villanyszerelőknek nem kellett centis gletteket alkalmazniuk és a bútorasztalosok sem keresték kétségbeesetten a derékszögeket.

Idáig rendben is volna a történet, hiszen Zsuzsa már nézelődött, és korábbi otthonaikból kiindulva a fejében már kezdtek kirajzolódni a különböző szobák, bútorok, és színek… amikor is elakadt.

– Arra gondoltam, ha álmaink házát szeretnénk megvalósítani, kell egy kis ’plusz’, egy szakember, aki Oliver Saleshez hasonlóan profin látja a belsőket és elképzeléseinket használható és esztétikus terekké gyúrja össze. Lakberendezőt kerestünk, nehogy aztán beköltözés után döbbenjük rá, hogy pont nem így szerettük volna. Az interneten bóklászva talált rá Budai Ildikó lakberendezőre, aki nem ismeretlen olvasóink számára, és szerencsére, Zsuzsáék baráti körében is akadtak Ildikónak elégedett megbízói, akik boldogan ajánlották.

– Ildikó a lehető legjobbkor lépett be történetünkbe, végül is a munkájának köszönhető, hogy a házban minden a helyére került, és nem vágyunk semmi változtatásra. Nem fordított ki önmagunkból, nem erőltetett semmit, hanem inkább javasolt, vagy sugallt. Mikor közelebbi viszonyba kerültünk, voltak dolgok, amelyek már a bizalmon múltak, de minden elképzelése bevált. Igazán baráti viszony alakult ki közöttünk.

Még bőven tartott az építkezés és Ildikó, mindig egyeztetve az építésszel és a kivitelezővel, csak apróbb változtatásokat javasolt. Mint lakberendező, munkájának lényege az volt, hogy „összefésülje„ szerves egységgé alakítsa a ház különböző részeit. A bútorokat és a burkolatokat a tulajdonosok maguk választották ki, leginkább a falak színeinek kiválasztásában szorultak egy kis bátorításra. A szobák és a fürdők megtervezésekor Ildikó a praktikumot az esztétikummal egyenrangú elvárásnak tartotta. A gyerek fürdőjében például a kád melletti ülőke egy szennyesruha- tartót rejt, az előszoba két térre oszlik, hogy a főbejáraton érkezőket ne a családi ruhatár látványa, hanem a tágas lépcsőház fogadja. A térszervezést tekintve talán a legszokatlanabb, és az író számára gyakorló háziasszonyként a legötletesebb megoldás a konyhában található, ahol a rég elfeledett kamra kelt életre. Ildikó által tervezett kamrában nemcsak az élelmiszerek, a ritkán használt konyhai gépek tárolhatók, hanem az ott kialakított pulton pihennek a reggelihez mindennap használt kellélek, a kávéfőző, a kenyérpirító és a turmixgép. Így a konyhapult nincs telezsúfolva ketyerékkel, könnyebben rendben- és tisztántartható, és talán a látvány is szebb.

– Annyira jól érezzük magunkat, hogy a nyári vakáció utolsó pár napjában már hazavágyunk. De ami talán a legfontosabb, hogy a gyerekek az első perctől fogva birtokba vették és megszerették a házat. Nem hiszem, hogy élhetnék ennél jobb, szebb helyen. – vallja Zsuzsa.

Paraméterek

Újépítésű háromszintes családi ház, szokatlan, ám praktikus térkapcsolatok és arányok, visszafogott, a polgári ízlésvilághoz közel álló stílusválasztás modern darabokkal.

Magánvélemény

KEDVENC HELYEM: Az egész lakás, még a mosókonyha is

AMINT MÁSKÉNT CSINÁLNÉK: minden tökéletes, de a dolgozószoba gipszkarton bútorár egy kicsit hamarabb, még a beköltözés előtt elkészítettem volna, mert sok kosszal jár

LEGJOBB ÖTLET: lakberendező bevonása

Forrás: szeplak.hu